Βαρδάκης: «Εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ουσιαστικής βελτίωσης των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα»

Ο ιδιαίτερος ρόλος της εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης των εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο, αποτέλεσε κεντρικό σημείο όχι μόνο της επίκαιρης ερώτησης που είχε κατατεθεί προς την Υπουργό Τουρισμού, από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη τον Ιανουάριο 2018 και είχε συζητηθεί στην Βουλή, αλλά και κεντρικό σημείο των συναντήσεων που πραγματοποίησε ο κ. Βαρδάκης με την κα Κουντουρά, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Βαρδάκης είχε θέσει επί τάπητος την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου πλαισίου εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έτσι εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.

Όπως είχε καταστεί σαφές από την Υπουργό Τουρισμού, η οποία παρέλαβε το 2015 υποβαθμισμένη τουριστική εκπαίδευση, υπήρχαν πολύ βασικές ελλείψεις στη νομοθεσία, χωρίς καμία προοπτική για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και για τη νέα γενιά που θέλει να ασχοληθεί με τον τουριστικό κλάδο.

Η σημερινή Κυβέρνηση επεξεργαζόταν ήδη από την αρχή του 2015 προτάσεις αρμοδίων φορέων, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, καθώς επιδίωξη της είναι η εφαρμογή μίας νέας, εθνικής τουριστικής πολιτικής με επίκεντρο ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, που θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς και στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε χθες και αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το αμέσως επόμενο διάστημα, τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 1077/1980 αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων μετεκπαίδευσης στον τουριστικό τομέα.

 

Ειδικότερα, διασαφηνίζεται το καθεστώς πρόσληψης του εκπαιδευτικού προσωπικού, εξαλείφεται η αναφορά σε ειδικότητες προσωπικού που δεν προβλέπονται στις οργανικές διατάξεις του υπουργείου τουρισμού, επικαιροποιείται το πλαίσιο που ρυθμίζει το μισθολογικό καθεστώς του με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού των τμημάτων μετεκπαίδευσης και μειώνεται ο αριθμός των διοικητικών πράξεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Επιπλέον προστίθεται το όριο ηλικίας των υποψηφίων στις προϋποθέσεις φοίτησης και αποσαφηνίζεται η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων προς φοίτηση στα τμήματα μετεκπαίδευσης.

Συνολικά εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις εκσυχρονισμού και ουσιαστικής βελτίωσης των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης ώστε το περιεχόμενο τους να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα χαρακτηριστικά του τουριστικού τομέα και στις ανάγκες των εργαζομένων.

Οι στόχοι της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός όλων των εκπαιδευτικών δομών του τουρισμού που ανήκουν στο κράτος, με σκοπό την εξασφάλιση για τους νέους και τις νέες γενιές, μιας επιτυχημένης μετάβασης από το σχολικό περιβάλλον στο νέο περιβάλλον εργασίας και φυσικά στην αγορά εργασίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί